Omgaan met verlies en/of rouw

Omgaan met verlies en/of rouw

In ons leven worden we allemaal geconfronteerd met diverse soorten verliezen zoals het overlijden van een geliefde, een verhuizing, verandering van school. Dit zijn ingrijpende gebeurtenissen die als verlies ervaren kunnen worden.

Iedereen rouwt op zijn eigen unieke manier en op zijn/haar tempo. Hoe kinderen en jongeren met verlies omgaan, verschilt per leeftijd en wat ze op dat moment (bewust) hebben meegemaakt en (kunnen) begrijpen. De reacties op het verlies kunnen tot uiting komen in allerlei emoties (boosheid, verdriet, angst, schuldgevoelens, …) en gedragingen (slaapproblemen, driftbuien, stemmingswisselingen, lusteloosheid, …).

Het kan moeilijk zijn om dit verdriet te verwerken en de draad weer op te pakken. Soms lukt het niet alleen en dat is niet erg. Door gebruik te maken van creatieve methodieken en gesprekken, tracht ik samen met jou op zoek te gaan naar een manier om het verlies draaglijker te maken.

Voor de omgeving kan het ook ingewikkeld zijn om erachter te komen hoe zij het kind of de jongere op een gepaste manier kunnen ondersteunen. Verlies hoort bij het leven, we kunnen hen hier jammer genoeg niet tegen beschermen. Wel kunnen we ze bijstaan in hoe ze hiermee omgaan. Hoe pak je dit best aan? Hoe en hoelang rouwen kinderen juist? Wat zijn typische reacties? Op al deze vragen kan worden stilgestaan gedurende gezinsbegeleiding.