Emotie- en stressregulatie

Emotie- en stressregulatie

Kinderen en jongeren kunnen hun jeugdjaren soms ervaren als een intense en woelige periode, waarin ze veel meemaken. Hun hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en daardoor gevoeliger aan bepaalde situaties. Ze ervaren een voortdurende stroom aan prikkels vanuit vriendschappen, school, hun huiselijke omgeving, sociale media, … Het kan gebeuren dat ze overspoeld worden door hevige emoties of het gevoel krijgen dat ze de grip op hun leven kwijtraken. Het kan voor sommigen moeilijk(er) zijn om te herkennen en te benoemen wat ze juist voelen en/of uit te leggen wat ze als lastig of stressvol ervaren.

Stress en emoties horen bij ons leven. Wanneer stress vaker voorkomt dan anders en langdurig aanwezig is, kan men ervaren dat ontspannen niet meer (goed) lukt. Men spreekt dan van ongezonde stress. Hoe herken je ongezonde stress of een gevoel van emotionele overweldiging? Signalen zoals boosheid, agressie, schreeuwen, somberheid, concentratieproblemen en huilbuien geven aan hoe iemand een bepaalde situatie ervaart. Ook op lichamelijk vlak kan stress tot uiting komen, bv. slapeloosheid, verminderde eetlust, hoofd- en/of buikpijn en zelfs het hebben van braakneigingen of flauwtes. Doordat iedereen anders is, zullen signalen logischerwijs op verschillende manieren geuit worden.

De manier waarop je in je jeugd omgaat en leert omgaan met emoties en stress, bepaalt hoe je daar in je latere leven mee omgaat. Het leren omgaan met emoties en triggerende situaties is een proces. Met behulp van gesprekken en creatieve methodieken kunnen we hier samen mee aan de slag om jouw weerbaarheid te versterken.

Ook voor de omgeving kan het met momenten ingewikkeld zijn om erachter te komen hoe zij het kind of de jongere op een gepaste manier kunnen ondersteunen. Het is dan ook mogelijk om gezinsgesprekken te organiseren.